I fredags tog jag en cykeltur ut till Ekeby våtmark, mest för att komma ut och röra på mig, men även för att eventuellt fotografera lite fåglar. Sålunda packade jag ryggsäcken med kameror och vatten och gav mig iväg.

Första stoppet gjordes vid ICA där sallad till lunch, batterier till GPSen samt ett par äpplen inhandlades innan jag lade om kursen mot Ekeby. Som synes på bilderna så kunde inte vädret vara bättre.

Första fotostoppet gjordes vid bron vid Närjeholme och där stötte jag också på någon slags fågel. Ganska stor, men det enda som syntes i buskagen var dess svarta huvud och illröda kam. Tyvärr hann jag inte få någon bild på den innan den försvann bland alla blad.

Väl framme i våtmarken så siktade jag in mig på utsiktstornet och packade upp kameran och började fotografera. Det är ju ett tag sedan jag höll på med det så det var lite ovant, men man kom snabbt in i det igen. En fågel som det fanns ganska gott om var Kanadagäss, eller Honk-Honkar som jag brukar kalla dem.

Det verkade inte finnas så många vuxna gäss, men ungar fanns det i en mängd olika storlekar. Efter att ha tagit några bilder så åts lunchsalladen upp, vilket var ett litet äventyr i sig eftersom det lilla plastbestick som normalt följer med inte fanns. Men sallad går att äta med fingrarna också.

De flesta av kanadagässen låg platt på mage och betade av gräset medan ett par vuxna gäss höll koll så att inga farligheter dök upp.

Enda gången som de blev lite skrämda var när jag råkade hosta till, det gillade de inte alls och flyttade sig ett par meter bortåt. Efter att ha betat en stund till så började de vuxna tycka att det var dags att simma lite. Efter att ha stått på strandkanten och spanat så gick de i sakta mak i vattnet och började simma bort från utsiktstornet. Värmen tog hårt på krafterna och efter att ha gått runt någon timme och sett bl.a. sothöns, knölsvanar och skäggdoppingar så var det dags att bege sig hemåt.

Jag tog inte samma väg hem som dit utan tog vägen över Torshälla. Grusvägen mellan våtmarken och Torshälla kan jag förresten rekommendera då den representerar ett fint stycke svensk natur.

Efter att ha tagit fel väg i några kilometer så kom jag tillslut hem till stan igen. Totalt så blev det iaf en åktur på knappt 1.7 mil med några fina upplevelser längs vägen.