Hösten 2014 så släppte det kinesiska företaget Espressif ett chip som hette ESP8266. På den tiden var det något så fantastiskt som ett billigt WI-FI-chip med en full TCP-IP stack och inbyggd 32-bitars RISC mikrokontroller som körs på antingen 80MHz eller 160MHz. Med den kraft som finns i detta lilla chip så är det inte konstigt att många började använda denna istället för Arduino..
Chipet fick dock inte sitt stora genombrott,här i väst, förrän ett annat kinesiskt företag, AI_Thinker, satte chipet på en liten modul de kallade för ESP-01. Modulen innehöll allt som behövdes för att göra chippet lättanvänt, ett seriellt interface, kristall, antenn samt ett externt FLASH-minne. Espressif hade också släppt en programmeringsmiljö där man kunde programmera chipet direkt.
Hobbyister och entusiaster nöjde sig inte med detta utan ville ha ett enklare sätt att programmera modulen och snart började utvecklingen av en miljö som kunde köras under Arduinos IDE. Detta innebar att man istället för att installera ett stort utvecklingssystem endast behövde installera Arduino-miljön och supportfiler för ESP8266.
Populariteten växte och ESP8266 fick göra allt möjligt, från att kontrollera lampor till att mäta väderdata och ladda upp datan till webben. Andra byggde larm, garageportsöppnare och i princip allt som man kunde behöva en trådlös nätverksanslutning till.
Snart så började önskemål om fler IO-pinnar och större minne dyka upp och som svar på detta så sattes ESP8266 i en egen liten modul med en plåtskärm. Denna modul hamnade i sin tur på andra moduler. Bilden till höger visar en ESP-04 med en chip-antenn istället för ESP-01s etsade antenn.
Det började komma fler moduler och bilden till vänster visar en ESP-07. Här ser man att själva chippet och det mesta av dess kringkomponenter sitter under avskärmingen av metall. Värt att notera är också att denna modul har både chip-antenn samt en kontakt för en extern antenn. vartefter modulerna uppgraderades så uppgraderades även minnet.
En modul som hette Wemos D1 Mini har en ESP-12 monterad på sig och har utrustats med kringkomponenter i en lagom liten formfaktor, 34 x 25 mm. Till denna modul finns det också en hel del tillbehör som kan kopplas ihop direkt, t.ex. kort för batteridrift/laddning, LED-matris, microSD-kort eller OLED-display.
Lämna ett svar