…inom fotograferandet har om inte annat varit en prismässig revolution. Nu kan man ta flera bilder på samma objekt utan att behövas vara orolig för kostnaden per bild. Är man inte nöjd med en bild så kan man enkelt radera den, antingen direkt i kameran eller senare i datorn.

Detta blev aktuellt igen när jag tänkte köpa några rullar diafilm. Det är bara att erkänna, jag älskar färgerna och dynamiken i en bra diafilm och några av mina bästa bilder är tagna med just diafilm.

En diafilm kan idag kosta mellan 80-120:- beroende på tillverkare, typ och återförsäljare, då har man 36 bilder på en rulle. Om man sedan räknar med att framkallningen av filmen kostar mellan 90-150:- så kan man vara uppe i drygt 250:- för 36 bilder. Det blir då en kostnad på ungefär 7:- per bild. Helt plötsligt så känns det inte lika attraktivt att prova en massa alternativa vinklar och inställningar.

Jag hoppas ändå att filmtillverkningen fortgår i många år, eftersom det är en underbar känsla att fotografera med film och gör att det fortfarande känns värt att betala ett högre pris per bild.