Raspberry Pi släpper nu den första officiella dokumentationen för Raspberry Pi 5 PCIe port och den nya, uppdaterade,  HAT+ standarden.

Trots att det är först nu som den officiella dokumentationen kommer så har en del företag redan konstruerat egna expansionskort för att kunna koppla en NVMe-disk till sin Raspberry Pi 5. Även Jeff Gerling  har provat Pi 5s PCIe-möjligheter.

När fler nu kan börja konstruera nya kort som kan utnyttja PCIe-porten så hoppas jag vi kommer att få se många exempel på vad den kan användas till.

PineBERRY Pi har tagit fram två kort för att enkelt koppla in en SSD-disk till Raspberry Pi 5, dels HatDrive! Top samt HatDrive! Bottom. Som namnet antyder så är det ena kortet tänkt att montera under en Rapberry Pi 5 och det andra för att montera ovanpå den.

Om man tänkt använda en aktiv kylning på ovansidan så rekommenderas HatDrive! Bottom.

HatDrive! Top kostar €20.00 och HatDrive! Bottom kostar  €25.99.

Foto: PineBERRY Pi
Foto: PineBERRY Pi

Likaså har PiMoroni tagit fram ett liknande kort för samma sak. Deras skapelse heter NVMe Base. Detta kort är gjort för att monteras på undersidan av en Raspberry Pi 5 och kan fås i två varianter, antingen bara expansionskortet med monteringstillbehör eller tillsammans med en SSD-disk på 500GB, Priser är £13.50 respektive £54.00.

Foto: Pimoroni

Låt oss inte glömma HAT+ standarden. Det är en uppdatering av HAT standarden från 2014 som kommer  med en enklare hantering av expansionskort och deras användning av EEPROMs.