Det har släppts ännu en kamera till Raspberry Pi. Den ser ut som och har samma formfaktor som Raspberry Pi HQ Camera men har några mycket viktiga skillnader.

Bild: Raspberry Pi-stiftelsen

För det första så har den en låg upplösning, endast 1,6 megapixel. Men det som gör denna kameramodul så speciell är att den använder sig av en global slutare  istället för en rullande slutare, även kallat progressiv skanning.

Progressiv skanning

Rullande slutare fungerar genom att skanna av bilden och läsa av sensorn en rad i taget och om det är mycket rörelse i bilden, t.ex. en snurrande propeller eller en snabb bil så får man en förvrängning av bilden. Detta beror på att under den tid det tar att skanna av en rad så hinner motivet flytta sig lite innan nästa linje skannas av.

Global slutare

I en global slutare så aktiveras hela sensorn, alla rader, samtidigt så att motivet inte hinner flytta sig.

Hur ser det ut?

Här under är en video som visar  distorsionen tydligt, Den övre delen är filmad med global slutare och rotorbladen är raka och fina.

Den undre delen är filmad med rullande slutare (progressiv skanning) och man kan tydligt se vad som ser ut som en böjning av bladen.

Videon härunder visar ännu tydligare den distorion man kan få med rullande slutare.

För att konstruera en kamera med global slutare krävs mer och snabbare, mycket dyrare, hårdvara. Det är därför Raspberry Pi-stiftelsen valt att gå ner i upplösning framför att öka priset och med 1,6 megapixel kan de hålla priset på samma nivå som med deras HQ-kamera.

På electro:kit här i Sverige så kostar kameran 699:-

Om min förklaring av hur det hela fungerar verkar lite rörig så kanske Jeff Gerling kan förklara det bättre i videon nedan.