Bild: Raspberry Pi-stiftelsen

Idag meddelades från Raspberry Pi-stiftelsen att de släpper nya varianter av sina kameror till Raspberry Pi. Det går förutom att få dem i versioner utan IR-filter även att få dem i två varianter med olika objektiv, ett normalobjektiv och ett vidvinkel med en bildvinkel på 66° respektive 102°.

Förutom att ha lite högre upplösning jämfört med förra versionen, 11,9 megapixel jämfört med 8.1 megapixel så har de nu, till skillnad mot de äldre modellerna som endast hade fixfokus,  även en autofokus som kan fokusera från 5 cm till oändligt. Härunder en snabb demo på den funktionen.

Den nya maximala upplösningen på dessa kameror är 4608×2592, den tidigare versionen maxade ut på 3280×2464. Precis som tidigare så spelas video in i max 1920×1080 (fullhd).

Nytt är också ett HDR-läge som kan användas upp till 3 megapixel.

Även HQ-kameran har kommit i en ny variant men inga ändringar i själva kamerahårdvaran utan det nya här består i att man nu kan få en variant med M12-fattning för objektiv. Originalet har C och CS-fattning.

Bild: Raspberry Pi-stiftelsen

De nya modulerna hamnar, som billigast, på 349:- för  de med normalobjektiv och 479:- för de med den mer vidvinkliga linsen. HQ-kameran ligger som tidigare kvar på 699:-