Foto: Shenzhen Xunlong

Företaget bakom Orange Pi, Shenzhen Xunlong, släpper nu ett alternativ till den populära Raspbery Pi 400-datorn. Deras variant heter Orange Pi 800 med sex kärnor, två stycken ARM-Cortex A72 på 1,8GHz samt fyra ARM-Cortex A53 på 1,4GHz. För grafiken svarar en Arm Mali-T860 MP4 grafikprocessor.

Till detta kommer 4GB LPDDR4 RAM och 64GB eMMC-lagring och skulle inte det räcka så finns plats för ett microSD-kort på baksidan.

Vad gäller nätverk så har den dels en Gigabit Ethernet-port samt även dual-band 802.11/b/g/n/ac WiFI. Det finns även Bluetooth 5.0 samt BLE.

Foto: Shenzhen Xunlong

Om vi tittar på anslutningsmöjligheterna så ser vi att det finns ett antal fler kontakter än på Raspberry Pi 400, Här finns två USB 3.0 samt en USB 2.0-kontakt, en Gigabit Ethernet-kontakt, MicroSD-kontakt, HDMI- samt, för ovanlighetens skull, en VGA-kontakt. Vidare finns uttag för hörlurar och mikrofon samt en USB-C kontakt för att strömförsörja datorn. Det finns t.o.m. en liten inbyggd högtalare.

För att komma åt GPIO finns en 26-polig kontakt för detta, inte den numera standardiserade 40-poliga. 26-poler var vad som gällde på de tidiga Raspberry Pi -korten.

Som det ser ut just nu så finns inga uppgifter om vare sig pris eller tillgänglighet men om inte priset blir för högt kan det här bli ett värdigt alternativ till Raspberry Pi 400.