Det har kommit en ny uppdatering av Raspberry Pi OS Bullseye som ändrar en liten men viktig funktion säkerhetsmässigt. Tidigare när man loggat in för första gången så har man använt sig av den i förväg skapade användaren pi med lösenordet raspberry.

När man loggat in så har man möjligen ändrat lösenordet men behållit användaren som pi. (Jag är en av de som gjort så). Även om systemet vill att man ändrar det så kan man enkelt klicka bort det.

Med denna uppdatering så ska man dock bli tvungen att skapa en ny användare och nytt lösenord innan man får gå vidare och använda sin Raspberry Pi. Med andra ord så kommer det att fungera som i många andra OS, t.ex. Windows.

Hur ökar då detta säkerheten? Jo, om någon försöker hacka sig in i din Raspberry Pi så försöker de antagligen först med användaren pi och sen med diverse metoder försöka hitta lösenordet. Med en annan användare så måste de även hitta rätt användare och säkerheten blir betydligt högre på detta sätt.

Detta fungerar om man startar upp i fönstermiljön, om man istället kör systemet ”huvudlöst” så kan man ange användare och lösenord i Raspberry Pi Imager som man kan hitta här.