Det första First Person Shooter spel jag provade var Wolfenstein 3D som kom 1992. Det var en fantastisk känsla att spela i 3D och jag kommer ihåg att jag blev lätt åksjuk efter en stund. Trots detta var jag fast och spelade många timmar även om spelet i sig kunde kännas lite tråkigt och repetativt ibland.

Castle of Wolfenstein, 1992

1993 släpptes det första spelet i Doom-serien och det var detta spel som gav upphov till termen First Person Shooter (Första Persons Skjutare) som innebar att man såg spelet genom huvudkaraktärens ögon.

Doom, 1993

1997 släpptes källkoden fri så att vem som helst kunde porta spelet till andra system eller göra egna versioner. Det är detta som lett till att Doom nu går att spela på allt från konsoler, mikrokontrollers och miniräknare till armbandsur för att bara nämna ett fåtal plattformar det går att spela Doom på numera.

Och nu har man alltså möjligheten att bygga sin egen lilla spelkonsol med Doom på en Raspberry Pi Pico som inte kostar mer än en femtiolapp. Se videon nedan för mer information.

Om detta verkar intressant så gå till sajten för RP2040 Doom för att få än mer information, videos,  historia och källkod.