Idag har Raspberry Pi-stiftelsen annonserat att de släppt ytterligare en variant av Raspberry Pi 4B. När de första 4B släpptes för nästan ett år sedan så fanns de med 1GB, 2GB samt 4GB minne. Detta var stort då alla tidigare modeller haft max 1GB, Ganska snart drog man tillbaka 1GB-modellen och priserna justerades så att man fick 2GB för samma pris som 1GB-modellen.

Raspberry Pi 4B

Nu har de alltså släppt en variant med 8GB minne och i Storbritannien ligger den på £74.00 medan Electrokit i Sverige satt priset till 929:-

I nyligen släppta MagPi Magazine #94 kan man läsa mer om den. Ladda ned tidningen som en gratis PDF härifrån.

En annan nyhet, som kanske faller lite under radarn, är att de även släpper en 64-bitars variant av Raspbian, omdöpt till Raspberry Pi OS. Detta gör att hela adressutrymmet på 8GB kan användas av en enskild process emedan endast 3GB kunde utnyttjas av en process i 32-bitars versionen. Än så länge är 64-Bitars varianten i beta-stadiet. Fungerar även på Raspberry Pi 3 vars hårdvara också är 64-bitar.  Här kan man läsa mer om uppdateringen till Raspberry Pi OS