I dagarna släpptes en ny kamera till Raspberry Pi. Det speciella med denna, förutom en hög upplösning på 12,3 megapixel, är att den har utbytbara objektiv. I princip alla objektiv med C- eller CS-fattning kan användas med denna kamera. Från start så släpps också två objektiv, ett med en brännvid på 6mm och ett med 16mm. Det motsvarar 34mm respektive 91mm. Med en lämplig adapter kan man även använda sina vanliga objektiv från systemkameror.

Med 12,3 megapixel så innebär det att man vid stillbildsfotografering får en upplösning på 4056 x 3040 pixlar. Vid videoinspelning är man tyvärr även fortsatt begränsad till 1080p med 30 bilder per sekund.


För den som ägnar sig åt natur- , experiment- och astrofoto så går det att ta bort IR-filtret men detta går inte att göra ogjort.

Den nya kameraguiden för Raspberry Pi kan laddas ned gratis som PDF här. MagPi Magazine innehåller en artikel för att komma igång med kameran och en PDF av tidningen kan gratis laddas ned här.

På Electrokit är priserna just nu satta till följande: