Häromdagen presenterade Raspberry Pi sitt senaste tillskott i Raspberry Pi-familjen. Raspberry Pi Pico 2, efterföljaren till den populära Raspberry Pi Pico.

Hittills så är Pico 2 utlovad att vara helt hård- och mukvarukompatibel, detta trots en ny mikrokontroller. Pico 2 har en nykonstruerad mikrokontroller som heter 2350 istället för2040.

Den har 4 kärnor, 2 stycken ARM  Cortex M33-kärnor samt 2 stycken  Hazard3 RISC-V kärnor. De går alla med en klockfrekvens på 150 MHz. Pico 1 hade 2 ARM Cortex M0+ med en frekvens på upp till 133 MHz.

Tyvärr kan man inte köra alla fyra kärnor samtidigt utan man får välja om man vill köra på RISC-V eller ARM-kärnorna. Min personlga uppfattning är att det naturligtvis skulle gått att köra alla kärnor samtidigt eller att man hade fyra ARM-kärnor att tillgå.

Minnet på den nya Pico 2 ligger på 4 MB flashminne samt 520 kB RAM, dubbelt så mycket som på Pico 1.

En sak som Pico 1 hade som var en nyhet när den kom var att den hade 8 s.k. PIO state-machines som kunde användas till att köra vissa saker utan inblandning av mikrokontrollern. Den nya Pico 2 har 12 av dessa PIO state-machines.

Dessutom hävdas att även om Pico 2 är snabbare och har mer minne än föregångaren så drar den mindre ström.  Än så länge finns inte Pico 2 med WIFI men det kommer.

Det ska bli intressant att se vad folk kommer att hitta på med den.

På electro:kit kan man förhandsbeställa en Pico 2 för det facila priset av 79:- och de beräknas levereras den 22 augusti.  Motsvarande Pico 1 kostar 59:- på electro:kit.